Facem pâine vie,
plină de sănătate și bucurie!
Era o vreme cand oamenii aveau o alta relatie cu pamantul si stiau mai multe despre originea hranei si pregatirea ei.
Astăzi am vrea să vă spunem povestea pâinii, povestea noastră, povestea vieții.
Unul dintre primele lucruri pe care le-am intalnit în drumul evoluţiei noastre a fost pâinea. O gasim in religii si credinte populare, in povesti si legende, in sanul familiei, in ceea ce spunem si in ceea ce gandim.
Este foarte interesant de stiut ca oamenii au descoperit încă din perioada neolitică cum sa obtina faina, să o amestece cu apă şi cu alte ingrediente pentru a crea aluatul de pâine, considerat una dintre cele mai timpurii mâncăruri din istorie.
Pâinea ne-a însoţit viaţa de zi cu zi încă de la inceputuri, reprezentand, de cele mai multe ori, partea cea mai importanta din aceasta. Astfel, ea a ajuns să capete o însemnătate culturală şi socială nebănuită.
În Orient, pâinea înseamnă mai mult decât mâncare – ea face referire la necesităţile oamenilor în general: în India, spre exemplu, necesităţile de bază sunt pâinea, hainele şi casa. Creştinii folosesc pâinea la împărtăşanie, iar cuvântul “companion” are la bază cuvintele latineşti com- “cu” şi panis “pâine”. Poetul roman Juvenal satiriza politicienii vremii spunând că acestora le pasă numai de pâine şi circ, iar în Israel cuvântul cel mai des folosit în acţiunile legate de muncă este “lekhem, avoda” [pâine si muncă]. În ziua de azi, în multe ţări, cuvântul “pâine” este folosit pentru a exprima de fapt banii.
În culturile slave – şi prin influenţă, şi în cea română – , pâinea şi sarea sunt avuţiile de bază pe care gazdele le împart cu oaspeţii, în semn de prietenie şi preţuire. În Evul Mediu, pâinea şi sarea deveneau adevărate peceţi care legau jurăminte, înţelegeri şi înfrăţiri. Pe atunci, se jura “pe pâine şi sare”, iar negustorii care băteau palma pentru mărfuri cu acest jurământ nu puteau încălca tocmeala. Brutarul şi ucenicii săi erau cei mai importanţi în această tradiţie, căci pentru a pecetlui o asemenea înţelegere, pâinea trebuia să fie bine coaptă şi bună la gust, precum cinstea oamenilor care jurau pe ea.
Pentru noi, romanii, painea a fost si este un aliment vital, fara de care nu ne putem imagina nici o masa adevarata. Insa, in ultimii ani, se incearca blamarea consumului de paine. Faptul ca suntem primii consumatori de paine din Europa este pus pe seama lucrurilor mai putin bune, in loc sa fie pus pe seama traditiei si a originilor noastre.
In materialele de presa prezentate insistent in ultimul timp, faptul ca un roman consuma 98 kg/paine pe an fata de un englez, care consuma doar 45 kg/paine pe an – este o mare nenorocire. Acesta pare sa fie motivul pentru care suntem obezi si bolnavi. Lucrul care se uita intentionat este ca Marea Britanie este pe primul loc la obezitate in Europa iar Romania este pe ultimul loc in acelasi clasament.
Tot ce este important din informatiile pe care le primim este sa descoperim cum putem, ca pe vremuri de aur, sa alegem graul curat de neghina. Facem parte dintr-un neam care si-a cantarit foarte bine cuvintele.
Exista multe povesti despre cum se face painea dar a noastra, a iesenilor de la Panifcom, ne este cea mai draga.
Randuirea lucrurilor, gasirea retelor, alegerea fainii sunt treburi barbatesti. Poate de aceea ii alegem pe cei mai viteji dintre noi sa puna painea la cale.
Graul il cultivam si il crestem cu drag pe colinele sarutate de soare ale Iasului, in apropierea fermelor noastre. Apoi il ducem la macinat in morile propii. E drept … am inceput de la o moara mica si am castigat, cu anii, o mandra reputatie in morarit. Cand faina ramane fina cum e ciocolata cu lapte, sau mare si grozava, dupa reteta, incepe treaba maestrilor brutari.
Ne place sa imbinam traditia cu inspiratia, asadar urmam procedeul autohton, cu maia fermentata, care-i dau painii gust nobil si aroma imbietoare. Ca limba romana, maiaua este pastrata cu gija si imbogatita de la o generatie de paine la alta.
Se spune ca pe vremuri, prin partile astea, din prima faina sosita de la moara se cocea o turta care se-impartea copiilor, ca sa fie graul curat cum e sufletul lor. La cei mici ne gandim si noi de cate ori incepem ziua si painea noastra va fi intotdeauna o sursa de sanatate si tinerete.
De aceea facem paine vie, plina de sanatate si bucurie! Sa ajunga pe masa ta ca un dar stramosesc, al soarelui, al pamantului si al muncii!
Va invitam sa descoperiti toate specialitatile minunate de paine de la Panifcom si sa nu faceti nici un compromis atunci cand vine vorba de gust, ingrediente, prospetime si, de ce nu, nici atunci cand vine vorba de originea painii. Panifcom face o paine de familie, in familia noastra, a iesenilor.