Sustenabilitate – Zootehnie

Ce facem pentru animalele noastre? Cu fiecare acțiune urmărim bunăstarea animalelor noastre din fermă. Raportat la genetică, nutriție dar și la rezultatele obținute de noi, putem afirma că orientarea fermei este în tendință cu structurile zootehnice de top de la nivel European.

1 kg
Lapte/zi per cap bovină
1
De vaci

Una dintre liniile pe care o parcurgem fără cusur definește investiții în eficiența furajării astfel încât animalele noastre beneficiază de sistemul nutritiv Ecofeed.Sustenabilitatea în acest caz face referire la raportul de hrană diminuat însă cu rezultate de producție mărite fără un proces intensiv care ar putea stresa sau destabiliza animalul.

Ferma noastră, parte a Grupului de Firme Panifcom, are un nutriționist dedicat adaptării nutrețului precum și a bunăstării dietetice a animalelor.Din punct de vedere nutrițional hrănirea este controlată atât ca nutrienți cât și ca porție pentru ca rasa pe care o creștem, Holstein, să își păstreze caracteristicile genetice nealterate. În prezent avem peste 2100 de capete iar dintre acestea, un procentaj impresionant face parte din elita mondială, însumând vârfurile genetice reprezentative ale rasei.

Tot în temeiul de bunăstare și confort al animalelor din fermă am implementat sistemul Flexfeed, sistem care permite hrănirea fără stres și cu un grad ridicat de practicalitate.

Toată acestă grijă permanentă pentru animalele noastre a devenit ca un soi de responsabilitate asumată însă aplicată cu mare drag.

Un alt exemplu concret de sustenabilitate din cadrul fermei noastre face trimitere la investițiile permanente în grjia față de mediul înconjurător, ultima achiziție în 2021 fiind un echipament de sterilizare a gunoiului de grajd.

Acest echipament transformă mare parte din gunoiul produs de animale într-o forma nouă de așternut pentru ele, așternut uscat și sterilizat.“Ferma de vaci Panifcom este indiscutabil una dintre cele mai progresive ferme de vaci din regiune acest lucru fiind confirmat numărul mare de animale cu o excelenta valoare genetică. Vacile fermei Panifcom fac parte dintr un amplu program de testare genomică derulat cu sprijinul laboratorului Neogen din Scoția și a Agenției CDCB din Statele Unite.

Din punct de vedere al dezvoltării unui efectiv uniform, perfect adaptat unei piete a materialului biologic extrem de exigente, activitatea fermei Panifcom se bazează pe doi piloni de bază:

    1. Status de sănătate
    2. Progres genetic

Status de sănătate: ferma este libera de majoritatea bolilor cu impact economic fiind partener preferat de multe centre de tauri din regiune. Taurii obținuți în ferma Panifcom sunt transferați la vârsta de 6 luni în centrul de tauri BOS Genetic din Ungaria devenind reproducători valoroși, materialul lor seminal fiind distribuit unui număr mare de fermieri din România.

Progresul genetic: este un punct strategic în viziunea managementului fermei Panifcom, testarea genomica, potrivirea perechilor și embrio transferul fiind instrumente uzual folosite” Ionuț Lupu – președintele Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO.