Am făcut, în România, pâinea cu Rețetă Curată!

Pentru noi și pentru tine

Panifcom, producătorul ieșean de panificație cu rădăcini în această zonă de 100 de ani, pune pe mesele românilor pâinea cu Rețetă Curată.

La noi, la Iași, se fac multe lucuri bune, iar de ceva vreme suntem mândri că avem parte de o pâine cu Rețeta Curată, o pâine românească.

Considerată o sursă de nutriție esențială și un dar de la Dumnezeu care susține viața umană, PÂINEA este cea care aduce oamenii împreună și hrănește nu doar trupul, ci și sufletul.

Și cum o pâine bună are nevoie de o voce puternică care să îi facă dreptate, vocea pâinii noastre este doamna doctor Mihaela Bilic, reperul nostru când vorbim despre bucuria și plăcerea de a mânca, despre nutriție, stare de bine și mai ales despre sănătate în alimentație.

 “Care este elementul care leagă salata de vinete, untul cu sare sau brânza cu roșii? O felie de pâine, bineînțeles! Totul merge mai bine cu pâine, viața are alt gust cu pâine. De când au apărut cerealele în alimentația umană populația globului a crescut spectaculos tocmai pentru că avem ce mânca.

Pâinea a fost și va rămâne alimentul de bază al dietei noastre de fiecare zi. Dar, o pâine bună înseamnă timp și răbdare. Înseamnă făină de calitate și rețetă tradițională, cu maia naturală, așa cum am găsit la PANIFCOM. O pâine bună reprezintă mândria brutarului și satisfacția consumatorului. O pâine bună este o investiție în sănătatea voastră!”  Dr. Mihaela Bilic – Medic nutriționist și specialist în psihonutriție.

Ce înseamnă o pâine cu rețetă curată?
Există și pâine mai puțin curată?

Pâinea în sine este un aliment sănătos, altfel nu ar fi supraviețuit în alimentația oamenilor atâtea mii de ani! Totuși, în timp, industrializarea pâinii a ascultat dorințele consumatorilor de a avea o pâine pufoasă, ambalată, care să reziste minim o săptămână și să se găsească la orice colț de stradă. Industria, prin folosirea de ingrediente de sinteză chimică, a transformat pâinea într-un aliment cu tot felul de lucruri adăugate pentru a potența gustul, a crește prospețimea, a mări termenul de valabilitate și mai ales pentru a ajuta prin scurtare procesul de fabricație.

Noi, la Panifcom am înțeles că pâinea nu se face în laborator și am mers împotriva acestui curent. Cu ajutorul tehnologiilor și a rețetelor străvechi, folosind dospirea îndelungată și sufletul pâinii, maiaua, am reinventat procesul de fabricație industrială al pâinii.

Rețeta curată înseamnă mult mai mult decât ingredientele la vedere. Rețeta curată este caracterizată și de elementele vii ca parte integrantă a pâinii – microorganismele prezente în făină care,

în contact cu apa și aerul fermentează timp îndelungat formând maiaua ce conferă gustul unic, inconfundabil.

Alimentele fermentate sunt foarte apreciate pentru beneficiile pe care le oferă sănătăţii consumatorului. Fermentarea lactică ajută nu doar la conservarea alimentelor, ci şi sporeşte semnificativ aportul de substanţe nutritive, echilibrează flora intestinală şi uşurează digestia.

De asemenea, pâinea cu maia de la Panifcom are un indice glicemic relativ scăzut, ceea ce se traduce că prin consumul pâinii noastre, nivelul de zahăr din sânge crește gradual și nu brusc precum în cazul pâinii obișnuite. Tot datorită acidității, pâinile cu maia de la Panifcom se păstrează bine o vreme îndelungată.

Ritualul pâinii românești, cu Rețeta Curată Panifcom – cum o facem

Ziua 1

Ora 19.00 –  Magia începe. Peste o cultura mică de drojdie sălbatică și bacterii se adaugă făină și apă și se amestecă cu grijă. Se lasă la fermentat la o temperatură de 27-28˚C într-un mediu ferit de curenți timp de 24 de ore.

Ziua 2

Ora 19.00 – hrănim maiaua-mamă cu cea mai bună faină și cu apă în proporții variabile și așteptăm, cu răbdare, tainica întâmplare încă 12 ore.

Ziua 3

Ora 07.00 –  după 12 ore de fermentare maiaua este acum formată. Peste acest amestec omogen adaugăm restul de ingrediente: făina, sarea, drojdia, glutenul, diferența de apă. În aluat se adaugă și ulei de floarea soarelui până se obține un aluat moale, omogen și elastic care se lasă în continuare la fermentat. Acum începe un proces de fermentare în care maiaua transformă fibrele grâului, pregătind pâinea pentru o mai bună absorbţie a fibrelor, proteinelor şi mineralelor. Tot acum pâinea își dezvoltă aroma.

Ora 8.10 – Luăm atent aluatul odihnit, încercăm să nu-l stresăm, îl modelăm, îl cântărim și îl punem în tăvi, la dospit. Folosim o temperatură controlată de 230 grade, cu o umiditate de 70-73%.

Ora 9.40 – Aluatul este dat în cuptoare, să se facă pâine de-adevăratelea!

Ora 13.00 – Produsul răcit urmează să fie feliat, ambalat și să ajungă la voi.

Când ai doctorul invitat la masă, parcă și mâncatul sănătos capătă altă însemnătate, nu? De aceea pâinea cu rețeta curată își merită locul în capul mesei.

Ai luat și pâine? Ia-o pe cea cu maia și Rețeta Curată, de la Panifcom – o pâine românească ce nu lipsește de pe mesele ieșenilor. Poftă de bun să fie, mereu!