Povestea pâinii de secară

Facem pâine vie, plină de sănătate și energie!

Bunatatea nu creste in biblioteca ori laboratoare. Este un secret pastrat cu grija si transmis in soapta din generatie in generatie. Un secret al pamantului si al soarelui care rodesc impreuna raze de spice, al vietatilor care-si dau binecuvantarea, al vantului si al apei care pun moara la treaba, al mainilor care cern si framanta, al focului care coace si rumeneste, al painii care se iveste.  E un secret pe care multi nu-l mai pastreaza cu grija. Dar e un secret pe care noi, cei de la Panifcom, vrem sa il readucem pe buzele tuturor. El face coaja crocanta si delicioasa si miezul fin ca o imbratisare, el da aroma calda care te cheama la masa si gustul sanatos si pur cum e copilaria … De aceea fecem paine vie, plina de sanatate si bucurie. Ca sa-ti spunem secretul cu fiecare felie!

Astazi vorbim despre beneficiile nebanuite ale painii de secara.

În timp ce multe alte cereale pot fi urmărite  din vremurile preistorice, secara este o cultură mai recenta care a beneficiat, din pacate, de o prezentare initiala falsa.

Autorul şi filozoful roman, Pliniu cel Bătrân, a spus că secara este un produs alimentar ce ar trebui consumat doar în vremuri de foamete. Datorită acestui fapt, painea de secara a fost respinsa, la inceput, fiind considerata alimentul saracilor.

Încet dar sigur, secara a început sa castige importanţă în culturile din ţările scandinave şi de Est. Odata ce beneficiile sale nutriţionale au fost descoperite, tot mai mulţi oameni au inceput sa consume paine de secara.
Mancatul painii de secară este extrem de benefic pentru sistemul digestiv. Fibra obţinută din secară este eficace în îmbunătăţirea generală a procesului de digestie.

Secara slabeste. Un alt avantaj al consumului de paine de secară este că aceasta este ideala pentru tratarea obezităţii. Fibrele din secara oferă un sentiment de plenitudine şi de saţietate pentru durate lungi, contribuind astfel la pierderea in greutate.

Specialistii in nutritie spun ca secara este o sursa sigura de fibre, care ofera organismului uman 18 la suta din necesarul zilnic de nutrienti. Potrivit lor, consumul de paine de secara la fiecare masa va induce senzatia de satietate rapid, astfel ca persoanele care aleg acest tip de paine nu vor mai simti nevoia sa consume in exces alimente, de cele mai multe ori nesanatoase.

Este o paine prietenoasa cu diabeticii. Prin continutul bogat in magneziu, secretia de insulina a organismului va fi diminuata, tocmai de aceea secara poate fi considerata medicamentul natural pentru persoanele care sufera de diabet. Mai mult, specialistii completeaza ca un consum regulat de secara reduce cu 30 la suta riscul aparitiei acestei boli, in special in cazul persoanelor supraponderale, predispuse diabetului. In acelasi timp, painea de secara are capacitatea de a normaliza valoarea glicemiei, iar fibrele continute impiedica formarea toxinelor la nivelul colonului, iar astfel digestia va fi imbunatatita considerabil.

Cata paine de secara ar trebui sa consumam? Specialistii recomanda o masa de secara, sub forma de paine sau cereale, de sase ori pe saptamana, pentru normalizarea colesterolului, a glicemiei si evitarea problemelor cardiovasculare. Mai mult, painea de secara este alimentul perfect pentru seniori pentru ca reduce riscul aparitiei infarctului. Pentru adolescenti, secara este ideala pentru a urma o cura de slabire pentru ca favorizeaza o buna digestie, iar senzatia de satietate se va instala rapid. Femeile care consuma produse din secara au mai putine riscuri in a avea cancer mamar, iar cei care consuma paine integrala de secara sau din alte cereale integrale vor avea mai putin probleme cu bolile vasculare.

In continuare, va vom impartasi cateva secrete si recomandari despre secara:

  1. Putem incepe prin a va marturisi ca painea de secara este produsul cu care Panifcom se mandreste cel mai tare. Atat clientii cat si familiile angajatilor nostrii ne-au convins ca trebuie sa insistam cu aceasta paine pentru ca le face cea mai mare placere.
  2. Atentie atunci cand cumparati paine, cititi cu  grija eticheta cu lista de ingrediente, pentru a vedea daca secara este predominanta.
  3.  Pastrati painea de secara intr-un recipient etans, intr-un loc intunecat, uscat si rece.
  4. Pentru consum, painea de secara se asociaza cel mai bine alimentelor proaspete, cumparate din piata sau gatite rapid.
  5. Si acum, pentru toti cei carora le place mancatul sanatos si de calitate, am pregatit cateva sugestii:  Folositi paine de secara pentru a va diversifica sandvisurile favorite! Gustul sau bogat face tartinele mai prietenoase. Este divina daca o prajiti putin si apoi faceti tartine cu unt si somon. Copiiilor le place cu salata de vinete, zacusca, carnita de pui cu maioneza sau miere si mozzarela. Unii o prefera calda, abia scoasa din cuptor, alaturi de cas si ceapa verde sau cu parjoale fierbinti. Pentru cei care tin la eticheta, painea de secara se asociaza de minune cu vin alb de prin partile locului, branza de capra si nuci prajite cu boia de ardei.

In magazinele proprii si in magazinele partenere Panifcom puteti gasi o varietate de sortimente de paine de secara. Trebuie neaparat sa descoperiti care e reteta favorita a familiei voastre! Va invitam sa aveti painea de secara in fiecare zi la masa pentru gustul ei deosebit si calitatile sale nebanuite.